Margretheskolen

Kun det bedste til børnene

Lys har stor indflydelse på trivslen i vores hverdag. En renovering af lyset kan bidrage til at fremme trivslen for både børn og voksne. En af vores vigtigste opgaver, når vi laver lysprojekter er skabe et rart arbejdsmiljø, og de bedst mulige omgivelser for ”brugeren”.

Belysningen har ofte større betydning for vores trivsel og arbejdsglæde end den øvrige indretning, rummenes dimensioner og farvevalg. Deraf belysningens vigtighed.

 

Lysets indflydelse på motivationen

Lyset kan have stor indflydelse på vores motivation. Det er derfor oplagt at ”udnytte” lyset til at skabe det højest mulige effektivitetsniveau i undervisningen.

Vi gør altid vores bedste for at skabe de bedste rammer for læring og fordybelse. Når vi yderligere kan bidrage med at skabe udvikling og øget koncentration, kan vi kun gå tilfredse på arbejde.

 

Belysning der tilgodeser alle

Klasselokalerne er både børnenes og lærernes arbejdsplads, det stiller ekstra høje krav til belysningen. Børn og voksne har nemlig meget forskellige behov for mængde af lys - børnenes unge øjne kan nøjes med meget mindre lys end lærernes øjne. Det handler derfor om at skabe en løsning der tilfredsstiller begge aldersgruppers behov.

Vi har derfor skabt en fleksibel løsning, der både tager hensyn til brugernes forskellige alder, samt at der undervises i flere forskellige fag i samme klasselokale.

 

Den mest energirigtige løsning

Da det kom til armaturer, faldt valget på et klassisk 60x60 panel samt et elegant, rundt armatur, påbygget på loftet. Begge armaturer er naturligvis med LED lyskilde – det mest energirigtige valg.

60x60 panelet er diskret, idet det bliver sat op i loftet, det er samtidig hurtigt og nemt at montere. Det runde armatur derimod bidrager med noget dekorativt til lokalet, samtidig sørger det elegante design for ikke at stjæle for meget opmærksomhed.

I løsningen er sensorer tilmed inkorporeret, her har vi benyttet sensorer der både registrerer bevægelse samt er dagslysstyret. Tilstedeværelsessensorer sørger for at lyset kun er tændt når der er personer i nærheden, mens dagslyssensorer sørger for at armaturerne kun udskiller den mængde lys der er brug for ift. det naturlige lysindfald. Således har vi skabt den mest energirigtige og miljøvenlige løsning.

 

Armaturer valgt til omgivelserne

Begge de valgte armaturer overholder reglerne for blænding i et undervisningsmiljø, idet de er UGR<19. Dette er ikke blot vores personlige anbefaling, DS/EN 12464-1, den europæiske standard for belysning på arbejdspladser, har specifikke krav til bl.a. mængde af lys og blændingsgrænser.

For at opnå den nødvendige fleksibilitet, består løsningen udelukkende af intelligent belysning, med smart lysstyring gennem en app. Produkterne, herunder både armaturer og sensorer, kommunikerer med din smartphone eller tablet via Wi-Fi.

 

En fleksibel løsning

For at skabe en så tilgængelig og brugervenlig løsning som muligt, har vi valgt at hænge tryk på væggen med forudindstillede ”scener”. Scenerne er blevet kaldt ”standard”, ”frisk” og ”hygge”.

Mens ”standard” passer til de fleste situationer, er ”frisk” koldere i farvetemperaturen og ”hygge” har et varmt og dæmpet lys. Er der ikke nogen af scenerne der passer til aktiviteten, er det muligt at tilpasse lyset fuldstændig til det specifikke behov.

 

Brugertilpasset lys

På vægtrykket kan lyset justeres i både farvetemperatur, fra varmt til koldt lys, og i styrke. Det betyder at lyset pludselig kan bruges til at understøtte dagens aktiviteter.

Hvor det kolde lys bidrager til at øge koncentrationen, kan et varmt og dæmpet lys bruges til at skabe en rolig og afslappet stemning. Det varme lys fungerer godt når man skal ned i gear, i pauserne eller når der skal ses film.

 

DALI kontakt smart lys på skole

Intelligent belysning – Det fornuftige valg

Alt lys på skolen, vi står bag, kan justeres i både lysstyrke og farvetemperatur. Størstedelen af belysningen er fortrådet, og med DALI styring, mens fx musiklokalet er en trådløs løsning med Casambi styring. Begge løsninger giver et fleksibelt resultat.

Der er fordele og ulemper ved begge løsninger.

En DALI løsning kræver at elinstallationen har fem ledere, hvis ikke den har det, skal der trækkes nye kabler. Mens fase, nul og jord bruges til at styre strømmen, kræver en DALI løsning to ekstra styreledninger til at lede de digitale signaler. Alle armaturer skal tilmed forbindes med ledning, og kan kun programmeres på en computer, og styres på et vægtryk.

Casambi er en lidt dyrere løsning, men også en mere fleksibel løsning. En løsning med Casambi skal kun bruge en elinstallation med tre ledere, og kræver ingen ledningsføring mellem armaturerne. Armaturerne og sensorerne forbindes nemlig trådløst via Wi-Fi, og produkterne programmeres trådløst via app på en smartphone eller tablet. Det gør det samtidig nemt at tilføje flere produkter til en gruppe efterfølgende.

Mulighederne med DALI og Casambi er ellers helt de samme, der kan programmeres scenarier, opsættes grupper, ændres i farvetemperatur og dæmpes.
Den mest markante forskel er at DALI er fortrådet, mens Casambi er trådløst.

 

Vi hører gerne fra dig, hvis en renovering af lyset er lige på trapperne.

Ring til os på 📞 43 45 35 44 eller send os en mail på  📧 dbs@dbslys.dk.