Udfasning af lysstofrør og kompaktlysstofrør

Med udgangen af 2023 udfases al produktion af lige lysstofrør og kompaktlysstofrør som bruges til almen belysning. Det bliver herudover ulovligt at importere lysstofrør og kompaktlysstofrør til EU.

Allerede i starten af 2023 bliver en del kompaktlysstofrør udfaset, mens udfasningen af lysstofrør, bl.a. T5, sker senere i 2023.

De nye regler indføres idet EU-direktivet fjerner den tidligere undtagelse for kviksølv i lyskilder. Dermed bliver lyskilderne ulovlige.

Helt konkret betyder det, at lyskilder der indeholder kviksølv udfases fra Europa.

 

Hvad skal jeg gøre nu?

Alle lysanlæg med disse lyskilder skal gennemgås og ombygges eller udskiftes, for at leve op til det nye udfasningskrav.

Der er tre måder at holde sin belysning på den rette side af den nye lovgivning.

Den nemmeste og hurtigste løsning er blot at erstatte det kviksølvholdige rør med et LED rør. Det er også muligt at ombygge armaturet, hvor HF-ballasten eller drosselspolen udskiftes - dette skal dog gøres af professionelle. Det er også en mulighed at udskifte hele armaturet, og erstatte det med et nyt energieffektivt armatur, hvis det eksisterende armatur er af ældre dato, og alligevel trænger til en udskiftning.

 

Jeg har lysstofrør liggende

Det er ikke ulovligt at benytte eller opbevare lysstofrør og kompaktlysstofrør – det er kun ulovligt at producere og importere rørene til EU. Lagerbeholdninger på udfasningstidspunktet må altså godt benyttes og sælges. Dog bør du være opmærksom på at ved fortsat at benytte lysstofrør, afviges der fra de miljøbesparelser, som EU ønsker at opnå.

På trods af at metalhalogen og højtryksnatrium også indeholder kviksølv, bliver disse først udfaset længere ude i fremtiden.

 

De nøjagtige datoer er:

Kompaktlysstofrør udfases 24/2/2023

Lysstofrør udfases 24/8/2023

 

Kilde: Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Belysningsarmaturer