Udfasning af lysstofrør og kompaktlysstofrør

I 2023 bliver det, i Europa, ulovligt at producere og importere T5 og T8 lysstofrør og kompaktlysstofrør.

Allerede i starten af 2023 bliver en del kompaktlysstofrør udfaset, mens udfasningen af lige lysstofrør, bl.a. T5, sker senere i 2023.

 

Hundredvis af danske arbejdspladser, bliver påvirket af dette nye forbud.

Energistyrelsen opfordrer alle til at udskifte lyset hurtigst muligt.

Det er både en gevinst for energiforbruget og strømregningen, samtidig kan det bidrage til at undgå en flaskehalssituation, hvor LED lysrør kan blive en mangelvare.

 

Fordel for både miljø og sundhed

De nye regler indføres idet EU-direktivet fjerner den tidligere undtagelse for kviksølv i lyskilder. Dermed bliver lyskilderne ulovlige.

Kviksølv er en af de farligste miljøgifte, der findes og det nye forbud betyder, at miljøet bespares for næsten 3000 kg kviksølv frem mod 2035.

Selv i meget lave koncentrationer kan kviksølv indvirke på indlæringsevnen, og stoffet er ekstremt giftigt for dyr og økosystemer.

 

Hvad gør jeg med mine nuværende armaturer, der bruger lysstofrør?

Alle lysanlæg med kviksølvholdige lyskilder bør gennemgås og ombygges eller udskiftes. 

Den nemmeste og hurtigste løsning er blot at erstatte det kviksølvholdige rør med et LED rør.

Det er også muligt at ombygge armaturet, hvor HF-ballasten eller drosselspolen udskiftes - dette skal dog gøres af professionelle.

Det er også en mulighed at udskifte hele armaturet, og erstatte det med et helt nyt energieffektivt armatur, hvis det eksisterende armatur er af ældre dato, og alligevel trænger til en udskiftning.

 

Hvad gør jeg, hvis jeg har nye lysstofrør liggende?

Det er ikke ulovligt at benytte eller opbevare lysstofrør og kompaktlysstofrør – lagerbeholdninger på udfasningstidspunktet må altså godt benyttes og sælges – det er kun ulovligt at producere og importere rørene til EU.

Du kan altså med ro i maven benytte de rør, du har liggende, men du må også godt sælge dem videre, hvis du ønsker at komme i gang med LED konverteringen hurtigere.

Dog bør du være opmærksom på, at ved fortsat at benytte lysstofrør, afviges der fra de miljøbesparelser, som EU ønsker at opnå.

På trods af at metalhalogen og højtryksnatrium også indeholder kviksølv, bliver disse først udfaset længere ude i fremtiden.

 

De nøjagtige datoer for udfasningerne er:

Kompaktlysstofrør udfases 24/2/2023

Lysstofrør udfases 24/8/2023

 

Professionel rådgivning - altid lige ved hånden

Vi er ikke bange for at kalde os eksperter i lys branchen, summen af vores erfaring skaber de mest bæredygtige resultater.

Derfor skal du ringe til os, når I er klar til at udskifte lyset til LED.

Vi kan både vejlede til den simple udskiftning fra lysstofrør til LED rør.

Eller komme med et forslag til en komplet udskiftning til nye LED armaturer.

 

Kilder: Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Belysningsarmaturer, Miljøministeriet, Energistyrelsen.