fbpx

Historien om DBS lys

Læs med her og få historien om DBS lys A/S.

DBS lys etableres i 1994 af Dan Thomas Bæhring og Torben Matthiessen under navnet Dansk Belysnings Service A/S. Men DBS lys’ historie er ældre end det. De historiske rødder går helt tilbage til Søren Madsen og familiefirmaet Søren Madsen Lampe A/S – vi skal tilbage til slutningen af 1800-tallet.

Søren Madsen Lampe A/S: Fra husmandssøn til direktør

Søren Madsen bliver født i 1896 i Åle i en stor husmandsfamilie som den yngste i en søskendeflok på 9. Da Søren Madsen er en ung mand, kommer han i lære som elektromekaniker, og under første verdenskrig rejser han til Dalum ved Fyn, hvor han bliver medhjælper på Dalum Elværk. Et par år senere bliver den nu 19-årig Søren Madsen værkfører på fabrikken Lauritz Knudsen (senere omdøbt til LK, kendt for LK-kontakter). I 1923 lukker den afdeling, som han er chef for, og han mister sit job.
Søren Madsen er en energisk mand, der ikke lader sig slå ud af modgang. Han låner 300 kr. af sin mor og lejer sig ind i en nedlagt hestestald i Løngangstræde i København. Stalden ombygger han til et elektromekanisk værksted. Han ansætter en svend og en lærling og i slutningen 1920’erne er de omkring 10 ansatte på værkstedet.

Den første danske producent af elpærer

I 1920’erne er det de to store udenlandske producenter; Osram i München og Philips i Holland, der sidder på hele Europas produktion af elpærer. Men det afholder ikke Søren Madsen fra at starte sin egen produktion af elektriske pærer. I 1928 køber Søren Madsen en gammel radiorørsmaskine, hvor han bruger glødelamperne fra radiorørene og ombygger dem til elpærer. December i 1929 skriver Søren Madsen kontrakt med Københavns Kommune, der vil begynde at købe deres pærer hos ham. Og to år senere får han Staunings underskrift på sin første statskontrakt.

Modstand og prøvelser

Som i de fleste store eventyr, skal helten igennem prøvelser og udfordringer, og det skal Søren Madsen også. At man nu kan producere elpærer i Danmark, er positivt: Det giver danske arbejdspladser, bidrager til nationaløkonomien og slutproduktet er billigere, da man springer et par led over i produktionskæden. Den offentlige sektor kan købe billigere pærer, samtidig med den støtter dansk erhvervsliv. Desværre, skaber det også en stor utilfredshed hos dem i branchen, der nu mister kunder og opgaver.
Utilfredsheden fører til, at Osram og Philips siger til deres producenter af glødetråde og fatninger, at hvis de så meget som leverer én eneste ting til ham fyren fra København, kan de godt stryge dem af deres kundeliste. Og det bliver en pine for den initiativrige Søren Madsen. For dér står han med en statskontrakt, og så kan han pludselig ikke få fat i råmaterialerne.

En kuffert fyldt med glødetråde

Søren Madsens eneste mulighed for at skaffe materialer er Sovjetunionen. En togtur på 3-4 dage hver vej, og Søren Madsen kommer tilbage til København med en kuffert fuld af glødetråde. Da han står af toget på Hovedbanegården, går han direkte op til indkøbschefen hos DSB (DSB var dengang en af de største brugere af elpærer). Han åbner sin kuffert, og viser de glødetråde, han har købt og siger: Nu har jeg købt det her, jeg kan ikke få andet. Jeg laver pærerne og så må jeg bytte dem, hvis de ikke er gode nok. Som Søren Madsen frygter, er de russiske glødetråde af ringe kvalitet. Og derfor bliver pærerne det også. Men trods startvanskelighederne er Søren Madsen kommet for at blive. Udfordringen med at få råmaterialer fra de Europæiske producenter, løser sig. Og pærerne i den dårlige kvalitet forbliver et afsluttet kapitel i Søren Lampe A/S’ historie.

DBS lys: En lys fremtid

Søren Madsen arbejder til det sidste, indtil han går bort 88 år gammel i 1984. Sønnen Ole Madsen overtager virksomheden. I 1993 vælger Ole Madsen at lukke firmaet. Den tidligere daglige leder af DBS lys Dan Thomas Bæhring vælger sammen med disponent Torben Matthiesen at gå selvstændig. De starter Dansk Belysnings Service A/S. Og sammen med dem er de tidligere kollegaer fra Søren Madsen Lampe A/S. Virksomheden lever videre i samme rammer på Ejby Industrivej 68 i Glostrup.
Og her bor DBS lys stadig, i dag med Leif C. Glyager som direktør. Med stor respekt for virksomhedens historie, forenes fortid og nutid for at skabe en bæredygtig fremtid.

Den gamle pionerånd hersker stadig i bedste stil, hvilket kommer til udtryk i de mangeartede og vidt forskellige lysløsninger som skabes i tæt samarbejde med kunderne. Og kunderne tæller stadig stat, kommuner, og en lang række store danske virksomheder.
Den unge Søren Madsen fra Åle skabte ikke blot en virksomhed med Søren Madsen Lampe A/S; men også et lille stykke danmarkshistorie og historien fortsætter…

Du læste her en lille historie om DBS lys A/S og om hvordan det hele startede.

hovedindgangen hos DBS lys

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!Går du glip af vores gode tilbud, spændende historier og nye produkter?

Så indtast din mail og tilmeld dig vores nyhedsbrev - vi sender maks. en mail om måneden.